Sterilizacije slobodnoživućih mačaka podržite donacijama na račun:

Udruga Prava šapa
IBAN HR5123400091110716144 – za uplate u Hrvatskoj
BIC (SWIFT adresa) je PBZGHR2X – za uplate iz inozemstva
Paypal: prava.sapa@gmail.com
Opis plaćanja: USV

 

usvMačka u gradu = ulična mačka = slobodnoživuća mačka

Što je sa gradskim, slobodnoživućim mačakama koje nemaju vlasnika koji će brinuti o njima?

Mačke u gradovima održavaju prirodnu ravnotežu, uništavaju glodavce i štite teritorij od drugih životinja. Kad bi u gradovima nestalo mačaka, nastupio bi problem prekomjernog broja miševa i štakora, čije bi rješavanje trovanjima dovelo do mnogih ekoloških i ljudskih zdravstvenih problema. Takve nesocijalizirane mačke nisu podobne za udomljenje, niti bi bile sretne zatvorene u stanu u suživotu s čovjekom.

Gradske mačke nisu isključivi lovci, već ovise i o hrani koju im ostavljaju ljudi. Međutim, nekontroliranim hranjenjem uličnih mačaka je nastao problem prekomjernog razmnožavanja i prenapučenosti mačkama, stvaranju mačjih zaraznih bolesti kao što su panleukopenija, rhinotracheitis, calici virus, zarazni peritonitis, širenju mačje side i leukemije, kao i zoonoza (bolesti zaraznih i za ljude).

usv2Koje je rješenje problema?

Budući da niti u Hrvatskoj niti u Zagrebu ne postoji sklonište/azil za mačke – lov, organizacija kastracije slobodnoživućih mačaka, oporavak i vraćanje na lokaciju u rukama je malobrojnih volontera i ljubitelja mačaka.

Takvi postupci sterilizacije uličnih mačaka poznati su pod nazivom „Trap-neuter-release“ odnosno „Uhvati-steriliziraj –vrati“ i pokazali su se kao najjeftiniji, najhumaniji i najučinkovitiji način smanjenja broja uličnih mačaka i poboljšanja njihove kvalitete života.

  • Sterilizirana/kastrirana mačka se neće pariti par puta godišnje – njeno zdravlje će biti zaštićeno od mačjih zaraznih bolesti.
  • Sterilizirana/kastrirana mačka se neće kotiti par puta godišnje – njen imunitet i opće stanje će time biti bolji.
  • Sterilizirana/kastrirana mačka neće prenositi zoonoze koje nastaju zbog prenapučenosti mačaka na ograničenom području kao što je grad.
  • Sterilizirane/kastrirane mačke neće se tući međusobno, uzrokovati buku i obilježavati mokraćom okolinu u kojoj borave.

usv3

Tzv. “feralne”, odnosno slobodnoživuće, nesocijalizirane ili divlje mačke ne prilaze ljudima i potrebna je posebna oprema, iskustvo i oprez da ih se uhvati!

Potrebno je maksimalno smanjiti vrijeme oporavka, odnosno izvesti zahvat što manje invazivnom metodom – koriste se isključivo unutarnji resorptivni konci, od maksimalno 3-4 šava, daju se lijekovi produženog djelovanja (antibiotici, analgetici). Također je obavezno označavanje mačjeg uha zbog lakšeg raspoznavanja kastriranih od nekastriranih jedinki.

Zapamtite – mačke sa označenim uhom (trokutićem pri vrhu uške) su veterinarski pregledane i tretirane, sterilizirane te zdrave.

usv4

Poželjan je oporavak od 3-4 dana u kavezu, no nije uvijek obavezan – mačke koje doje vraćaju se odmah nakon buđenja iz anestezije, a steriliziraju se bočnom metodom koja omogućava da mačka nastavi dojiti mačiće odmah po povratku na hranilište.

Kastracije/sterilizacije uličnih mačaka je zbog posebnih uvjeta preporučljivo izvesti kod provjerenih veterinara koji imaju iskustvo s metodama kastracije uličnih (divljih) mačaka.

Nakon sterilizacije i oporavka, maca se vraća na stanište s kojeg je uzeta, a na njemu se organizira hranjenje mačaka i kontrola staništa.

NIKADA NE DISLOCIRAJTE MAČKE S NJIHOVOG STANIŠTA! Mačke se ne mogu snaći u nepoznatoj okolini, niti pronaći zaklon i hranu. Mačke starosjedioci tjeraju ih sa svog teritorija i brane im pristup hrani. Mačke uvijek vratite na mjesto s kojeg ste ih i uzeli.

Glavni razlog kastracije/sterilizacije uličnih mačaka je sprječavanje njihove patnje i patnje njihovih mačića koje desetkuju virusi, koji pogibaju pod automobilima i najčešće niti ne dožive spolnu zrelost. Ako ju i dožive, nastavljaju se razmnožavati i prenositi patnju kroz generacije.

Od velike je važnosti kastrirati/sterilizirati i vlastite kućne mačke jer sve ulične mačke su potekle od nečije nesterilizirane kućne mačke… Sve i da se steriliziraju SVE ulične mačke (što je s obzirom na njihov broj i način razmnožavanja nemoguće), u roku par godina bi sve to bilo uzalud ukoliko bi se kućne mačke nastavile nekontrolirano razmnožavati. SVAKO kućno leglo oduzima dom mačićima koji umiru na ulici, koji bi mogli biti spašeni i udomljeni da za njih ima mjesta na smještajima i u domovima udomitelja.

dudasi2

Kastracija spašava živote

Čuvajte gradske mačke i one će čuvati vaš grad!

Omogućite im miran suživot s ljudima.

One ne traže mnogo: zdjelicu svježe vode ljeti, zaklon zimi, malo hrane. Pomozite barem jednoj maci koju hranite i kastrirajte ju. Time joj produžavate život i rješavate problem neželjenih mačića.
usv5U Zagrebu besplatne/povoljnije kastracije za ulične i napuštene mačke možete ostvariti preko naše udruge, a ukoliko imate više maca za kastraciju, pokušajte dogovoriti jeftiniju cijenu sa svojim veterinarom.

Ne preporučamo da sami lovite slobodnoživuće mačke ako nemate iskustva, radije se javite nama u inbox ili na e-mail pa ćemo pokušati pomoći.

Za više informacija o projektu „Uhvati – steriliziraj – vrati“ ili za pomoć u hvatanju divljih uličnih mačaka, javite se na e-mail: prava.sapa@gmail.com.

Pogledajte Uhvati-steriliziraj-vrati album