Nemalo puta se dogodilo da nam udomitelji vraćaju mačku jer je „divlja“, pa imamo potrebu ukratko objasniti razlike između tzv “blesavo pitome”, pitome, plahe i divlje mačke
(“blesavo pitoma” je naš interni izraz :D).

birajtepokarakteru_ogi_blesavopitomTzv. „blesavo pitoma” mačka je mačka koja će se bez straha izvaliti na leđa u bilo kojem okruženju, bio to novi prostor ili novi ljudi ili pak kombinacija toga dvoje. Takve mačke nisu plašljive, ne boje se gotovo ničega, spremno i aktivno istražuju novi prostor i prijateljski su nastrojene prema ljudima, a najčešće i prema drugim životinjama.
Takve mačke su rijetke. Njih preporučujemo obiteljima sa djecom, udomiteljima koji nemaju iskustva sa mačkama, udomiteljima koji već imaju mačku nenaviklu na druge mačke i slično.

Većina pitomih mačaka je pitoma prema ljudima koje poznaje, te radoznala prema nepoznatima koji dolaze na njihov teritorij. Pri ulasku u njihov prostor, takva maca prilazi i sa male udaljenosti promatra nepoznatog čovjeka i ubrzo mu prilazi na upoznavanje.
Međutim kada takvu mačku uzmete iz njenog okruženja i odnesete ju u novi dom k novim ljudima, takva mačka će se sakriti iza kauča/ispod stola i sl.

Da li to znači da je ta mačka „podivljala“?

pravasapa_pitoma-plaha-divljaNaravno da ne.
Mačke su teritorijalna bića i osjećaju se sigurno u svom poznatom okruženju, te su ohrabrene pristupiti čak i nepoznatima.
Kada se takvu mačku stavi u nepoznati prostor, treba joj 2-3 dana da prouči novi prostor, i tek kada se u njemu osjeća sigurnom, ona će prihvatiti i ljude koji u njemu žive, te pokazati svoju pravu narav.
Takvoj maci se prvo da vremena da pronjuška novu prostoriju (što manju, npr kupaonica ili spavaća soba) što može trajati 12-24h, te joj se nakon toga oslobodi put u ostatak kuće/stana.
Ovo je bitno jer će maca ostatak kuće moći istražiti hrabrija, jer će imati sigurnu „bazu“ koju je već proučila i u koju će pobjeći ako se nečega uplaši, umjesto da dane provodi pod kaučem.

birajtepokarakteru_maximNešto problematičnije mačke koje s vremenom znamo udomljavati su one plahe.
To su mace koje su odrasle na ulici gdje su bile napadane od strane ljudi, te su zbog toga prema njima ekstra oprezne. Takve mačke kod nas prođu osnovnu socijalizaciju kako udomitelje ne bi ugrizle/ogreble ako se preplaše naglih pokreta/zvukova.
Takvim mačkama treba 2-3 tjedna da se priviknu na novi dom i nove ljude, te zauvijek ostaju nepovjerljive prema nepoznatima, međutim stvaraju jako blizak odnos sa svojim vlasnicima.
Plahe mace prvih par dana u svom novom domu OBAVEZNO moraju biti izolirane u manju prostoriju u kojoj se ne mogu zavući tamo gdje ih se ne može doseći.
Najčešće udomiteljima savjetujemo da takve mace zatvore u kupaonu/jednu manju sobu na 2-3 dana.
U ta 2-3 dana maci se nosi hrana dva- tri puta dnevno, kako bi nove ljude povezala sa pozitivnim iskustvom. Također se potiče macu na druženje i maženje, da shvati da joj niste prijetnja.
Tek kada prihvati vas i vašu kupaonicu, i tek kada se u tom okruženju opusti, takva maca se može pustiti u ostatak stana.

birajtepokarakteru_divljaDivlje mačke su mačke rođene i odrasle na cesti, bez svakodnevne interakcije sa ljudima.
Takve mačke se love isključivo na lovke i mreže, drže se u kavezima za vrijeme oporavka od sterilizacije uz nadzor iskusne osobe, a s njima u Zagrebu ima iskustva tek par osoba koji se bave time, pritom čak isključujući veterinare.
Takva mačka grize sa ciljem da ozljedi, nemoguće ju je taknuti, te se nikada ne može priviknuti na ljudski dodir.
Kada bi ju pustili u stan, letila bi po zidovima i stropu, razbijala sve pred sobom, i tako sve dok ne bi pronašla izlaz, makar pri tome ozljedila samu sebe.
Sposobna je umrijeti od gladi, dehidracije i zatvora jer je u prevelikom stresu da jede, pije ili ide na wc.
Takve mačke mi NE udomljujemo, jer smatramo da bi za njih suživot sa čovjekom bio mučenje.

 

Zašto ovo sve pišemo?

Zato što koliko god budućim udomiteljima u detalje opisujemo i osobno pokazujemo kako da postupaju sa našim mačkama, oni se gotovo uvijek ogluše na naše savjete jer smatraju da znaju o čemu pričamo jer je i „njihova mačka bila divlja“, vjerojatno u smislu da se skrivala prvi dan pod kaučem, što je sasvim normalno ponašanje za svaku PITOMU mačku.
Ne prateći naše savjete, plahu/pitomu mačku nam vraćaju nakon svega 2-3 dana uz konstataciju da je mačka koju smo im dali „divlja“.
Takva mačka nam se vraća na čuvanje, vidno istraumatizirana besmislenim seljenjem, te s njom moramo ispočetka prolaziti socijalizaciju.

Ovim putem vas MOLIMO da pogledate naše albume na stranici i uvjerite se kakvo ISKUSTVO imamo sa svim navedenim tipovima mačaka i shvatite ozbiljno kada vam savjetujemo kako da izvedete vrijeme prilagodbe NAŠE mačke na novi prostor – uostalom, mi tu mačku poznajemo, a vi ste ju tek dobili.
Ako na to niste spremni, radije odustanite od udomljenja jer ćemo u suprotnom imati nezadovoljne udomitelje i istraumatiziranu mačku, a to nikome nije u interesu, zar ne?