Općenito

Život u stanu/kući i izlasci van

vodic_mrezaMačka može živjeti u stanu i biti savršeno sretna bez da izlazi van, a ako živite u neprometnoj okolini i vaša mačka je zdrava, kastrirana, cijepljena, snalažljiva, spretna i ako je otprije navikla na ovakav život, možete svoju mačku puštati i van.

Nažalost, urbana sredina je na mnogo načina postala nesigurna za mačke, pa je bitno odvagati za i protiv te biti svjestan opasnosti koje vrebaju vani. Ako živite u zgradi, bitno je držati mačku u sigurnim uvjetima – ograditi balkon ili terasu mrežom, paziti na prozore kod prozračivanja prostorija i slično.

(Primjere ograđenih balkona i prozora možete vidjeti ovdje)

Ukoliko pokazuje interes, možete je povremeno odvesti u prirodu, na izlet u vikendicu ili u šetnju na vodilici u park. No, i bez izlazaka, mačka će u stanu uvijek naći dovoljno izazova i ništa joj neće nedostajati.

Mačka u kući ponekad može postati prava napast zbog potrebe za penjanjem i grebanjem (posebno mačići). Može ju se naučiti da ne hoda po stolu, barem kada smo prisutni. Za penjanje se mački može kupiti ili napraviti maštovita penjalica, a za grebanje grebalica. Uvijek treba biti spreman na to da se naš izbor penjalice i grebalice našoj ljubimici neće svidjeti i da će joj štednjak ili trosjed biti zanimljiviji.

Mačkama treba osigurati igračke te se barem jedno dnevno s njima dovoljno izigrati /najbolje prije spavanja/, s mahalicom ili laserom, kako bi maca potrošila energiju i mirno prespavala noć.

 

Prehrana

vodic_zippyMačka je isključivi mesojed i premda je kao kućni ljubimac prestala loviti, prehrambene potrebe joj se nisu promijenile. Najpraktičnije je hraniti mačku dehidriranom mačjom hranom, jer ona sadrži sve potrebne hranjive sastojke. Postoje vrste hrane za sve tipove mačaka, ovisno o veličini, starosti, aktivnosti mačke te njezinom zdravstvenom stanju. Ponekad su mačke alegrične na neku vrstu hrane pa tada hranu treba promijeniti.

Osnovno je pravilo da pri odabiru hrane znate da su sastojci navedeni redosljedom prema količini zastupljenosti, npr. ako je pšenično brašno na prvom mjestu, a brašno od peradi na drugom, znači da najviše ima pšeničnog brašna, a zatim dolazi piletina te da ta hrana nije baš kvalitetna.

Proteini životinjskog porijekla bi trebali biti na prvom mjestu, a dobro je da u hrani ima ribljih ulja koja spadaju u kvalitetne masti, zatim vlakna (repina), kao i Omege 3 i 6.  Viša cijena hrane redovito garantira njenu kvalitetu, nažalost.

Primjeri kvalitetnih dehidriranih hrana za mačke koji se mogu kupiti u pet trgovinama:

– sve hrane s oznakom „grain free“ – npr Orijen, Taste of the wild, Applaws, Fish4cats;

– superpremium dehidrati poput Royal canin, Hills, ProPlan, Brit care… U svakom slučaju pokušajte izbjeći obojenu dehidriranu hranu koja se može nabaviti u supermarketima.

Ako mačku hranite hranom pripremljenom kod kuće, obrok se treba sastojati većinom od mesne hrane (piletine, puretine, junetine i plave ribe). Mačkama treba hrana bogata bjelančevinama, vlaknima, vitaminima i mineralima, mastima, odnosno esencijalnim masnim kiselinama, a siromašna ugljikohidratima. Bjelančevine su posebno važne za mačiće, skotne mačke, one koje doje i koje se oporavljaju od bolesti. Ukoliko mačke hranite sirovim mesom, obavezno ga zamrznite prethodno 3 dana u zamrzivaču. U tom slučaju važno se držati omjera mesa, kosti i iznutrica kako bi se mačka dobro razvijala i bila zdrava.

U pet shopovima u ponudi je i mačji BARF – smrznuta vrećica sirove mesne hrane za mačke.

Više o sirovoj prehrani

vodic_aresPovremeno možemo mački dati mliječne proizvode (jogurt, acidofil, AB kulturu, svježi kravlji sir). Mlijeko treba izbjegavati jer izaziva proljev zbog nedostatka enzima nužnih za probavu laktoze. Kada jednom prestane sisati, mlijeko više ne pripada među osnovne sastojke mačićeve prehrane.

Mačka mora uvijek na raspolaganju imati zdjelicu svježe vode. Voda je glavni sastojak krvi i prenosi kisik i hranjive tvari u tijelu. Također odnosi ugljični dioksid i metabolite iz tijela, pridonosi reguliranju tjelesne temperature, bitna je za probavljanje hranjivih tvari i eliminiranje nečistoća kroz bubrege. Svojoj mački uvijek osigurajte dovoljno čiste i svježe vode, posebno ako je hranite suhom hranom.

Hrana koja je štetna za zdravlje mačke i ne smije se davati:

 • čokolada i slatkiši, a mačka i ne prepoznaje šećer kao okus
 • hrana koja sadrži puno soli i drugih začina
 • hranu baziranu većinom na ugljikohidratima (kruh, tjestenina)
 • svakodnevni obrok jetrice – svakodnevna prehrana inače zdravom jetricom može s vremenom izazvati ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovane viškom vitamina A, kojega u jetrici ima u znatnim količinama (povremeno se može davati)
 • mlijeko
 • povrće (posebno ono koje napuhava –mahunarke, krumpir)
 • hrana za pse nije prikladna i za mačke jer ne sadrži dovoljno visok udio proteina i drugih  sastojaka nužnih za zdravlje mačke

Vašoj mački uvijek dajte hranu sobne temperature, nikako onu netom izvađenu iz hladnjaka. Ako držite konzerve u hladnjaku, neka se prethodno ugriju na sobnoj temperaturi. Također, neka posude za hranu uvijek budu čiste – miris ustajale hrane neke će mačke odbiti od hrane.

 

Broj obroka s obzirom na dob mačke

 • mačići od 2 – 3 mjeseca                     4 – 5 manja obroka dnevno
 • mačići od 3 – 5 mjeseci                      3 – 4 manja obroka dnevno
 • mačići od 5 – 9 mjeseci                      3 obroka dnevno
 • nakon 9 mjeseci                                   2 obroka dnevno (ujutro i navečer)

Važno je pridržavati se propisanih količina hrane navedenih na dehidriranoj mačjoj hrani za odrasle mačke. Debljina u mačaka izaziva iste bolesti kao i debljina kod ljudi. Mačićima se ne ograničava količina hrane, tj. daje im se da jedu koliko žele.

 

Probavne tegobe kod mačaka

vodic_injaVrlo često vlasnici griješe i daju svom ljubimcu „ hranu sa stola” koju mi jedemo, jer ne mogu odoljeti  umiljavanju i mijaukanju svoje mace. Najčešće se pogreške javljaju za blagdana kada je naša trpeza najbogatija pa vlasnici smatraju da i njihovi ljubimci trebaju osjetiti blagovanje (za Novu godinu često su probavne smetnje uzrokovane masnim odojkom, za Uskrs šunkom, itd.).

Često se probavne smetnje javljaju i kod proždrljivih životinja (češće kod pasa nego kod mačaka) koje kradu hranu iz smeća te ukoliko smo promjenili hranu.

Takve probavne smetnje ne predstavljaju ozbiljnu bolest vaše  mačke i ne morate odmah otići svom veterinaru. Prvi korak kod povraćanja i/ili proljeva vašeg ljubimca je strogi post, što znači da životinji najmanje 24 sata trebamo uskratiti vodu i hranu.

Vlasnici vrlo često griješe, pa nakon što je životinja povraćala, budu sretni što hoće piti, te joj daju da pije koliko hoće jer se boje da ne bi dehidrirala. Međutim, veća količina vode kada dođe na bolesnu i iziritiranu sluznicu probavnog trakta, najčešće bude ponovo izbačena -povraćena, što životinju još dodatno iscrpljuje te još više gubi tekućinu.

Nakon što smo životinju 24 sata držali na postu i ako se povraćanje smirilo možemo joj početi davati vrlo male količine vode, koju ćemo postupno povećavati. Ako životinja ne povraća vodu može joj se početi davati i vrlo male količine dijetalne hrane.

 

Proljev kod mačaka

Ukoliko vaša mačka ima proljev bez povraćanja, životinji nije potrebno uskratiti vodu, već samo smanjiti njenu količinu. Prvih 24 sata životinji treba uskratiti hranu, a nakon toga treba je hraniti sa vrlo malom količinom dijetalne hrane, ali učestalo. Ako ćete kuhati dijetalnu hranu, potrebno je raskuhati rižu bez da je ispiremo sa dodatkom kuhane piletine bez kožice i kostiju, koju ćete usitniti nakon kuhanja.

Ukoliko je vaša mačka već jela fermentirane mliječne proizvode (svježi kravlji sir, jogurt, acidofil i sl., osim kiselog vrhnja koje je premasno), sada im ih možete dati. Ukoliko niste spremni kuhati, u veterinarskim ljekarnama i kod vašeg veterinara možete nabaviti medicinsku hranu za gastrointesinalne poremećaje za mačke koja je visoko probavljiva i bogata energijom.

Za mačke medicinska hrana osim u suhom i konzerviranom obliku dolazi i u vlažnom obliku u vrećicama, što je dobro jer poznato je da su mačke izbirljive.

Postepeno povećavamo količinu hrane, a smanjujemo broj obroka. Kada se vaš ljubimac oporavio (ne povraća i stolica mu je formirana), postepeno se vraćamo na njegovu normalnu prehranu tako da dijetalnoj hrani dodajemo na početku male količine, a kasnije sve više hrane koju inače jede.

Ukoliko vaša mačka usprkos postu i dijeti i dalje povraća i ima proljev, odvedite ju veterinaru jer može doći do većeg gubitka tekućine. Naime, povraćanje i proljev ne moraju uvijek biti bezazleni, naprotiv mogu biti simptomi ozbiljnih bolesti.

vodic_tweety

 

Veterinarska skrb

Opće stanje mačke

Bezvoljnost, odbijanje hrane, povraćanje, proljev, iscjedak iz očiju, ušiju ili nosa, kihanje, pretjerano češanje i ispadanje dlake znakovi su da s mačkom nešto nije u redu. Odmah otiđite veterinaru, jer ako reagirate prekasno, mačka može uginuti.

Normalna tjelesna temperatura mačaka je od 37,5°C do 38,5°C, no to ovisi i o starosti mačke, njezinoj općoj tjelesnoj kondiciji te je podložno individualnim razlikama. Mačići imaju nešto višu tjelesnu temperaturu. Temperatura kod zdrave mačke ne bi smjela pasti ispod 37°C jer to ukazuje na pothlađenost uslijed bolesti (npr. slabijeg rada bubrega) ili trovanja, a ne bi smjela biti viša od 39°C.

Temperatura se mačkama mjeri umetanjem vrha toplomjera (najbolje digitalnog jer najbrže mjeri) u rektum.

 

Čišćenje od parazita

vodic_arielSve mačke – posebno one koje love – moraju se očistiti od crijevnih nametnika jer ih lako dobiju od svog plijena. Gliste imaju svi mačići, a i odrasle mačke ih lako dobiju, pri čemu ne moraju pokazivati nikakve simptome. Najočigledniji znak infestacije crijevnim parazitima je napuhnut i tvrd trbuščić te proljev.

Sredstva protiv parazita vrlo su učinkovita ali moraju biti prilagođena tipu nametnika i dobi mačke, pa je najbolje da upitate veterinara za savjet. Preporučujemo da ih odrasloj mački dajete 2-4 puta godišnje. Pazite da je pri tome mačka zdrava. Ako je mačka bolesna, svakako prije davanja sredstva za čišćenje zatražite savjet veterinara.

Mačićima do 2 mjeseca starosti daje se banminth pasta nekoliko puta u razmaku od 10-14 dana (količina po uputama ovisno o kilaži), a starijim mačićima i odraslima daje se tableta: pratel, drontal cat ili caniverm (količina ovisno o starosti/težini prema uputama) te se tretiranje ponavlja još jednom za 14 dana.

Neka vaša mačka stalno bude zaštićena od buha i krpelja, posebno ako izlazi van. Sprejevi i ampule raznih proizvođača (Frontline, Advantage i sl.) vrlo su djelotvorni. Ampula štiti od buha 2 mjeseca, a od krpelja 1 mjesec. I ogrlice su iznimno dobro preventivno sredstvo i učinkovite su do otprilike 3 mjeseca, ali neke su mačke alergične na njih. Ako primijetite iritaciju ili crvenilo na tom mjestu, odmah skinite ogrlicu.

 

Cijepljenje

vodic_aurisMačiće/mačke treba cijepiti protiv:

1. Mačjih zaraznih bolesti – mačjeg virusnog rinotraheitisa, panleukopenije i mačjeg calicivirusa. Ovo je NAJVAŽNIJE cjepivo i obavezno cijepite mačke njime. Sve tri su neugodne bolesti, a panleukopenija (mačićak) je iznimno smrtonosna virusna bolest mačaka i jedina prevencija je pravovremeno cijepljenje.

Cjepiva: felocell, nobivac tricat, purevax, biofel i slično pokrivaju ove tri virusne bolesti.

Prvo cijepljenje se obično provodi u dobi od  2,5 -3 mjeseca starosti i ponavlja se za 3-4 tjedna. Cijena mu je između 100 i 150 kn. Dobro je nakon toga mačke cijepiti protiv ovih bolesti jednom godišnje do kraja života.

Cijepite mačke na zarazne bolesti čak i ako ne izlaze van! Virus možete prenjeti od druge mačke, na cipelama, na odjeći, na transporteru, od veterinara i slično.

2. Mačje leukemije. Mačja leukemija je kronična i neizlječiva bolest, no ovo cjepivo je potrebno samo ako će izlaziti van ili dolaziti u doticaj sa macama nepoznatog zdravstvenog statusa budući da se virus mačje leukemije prenosi isključivo direktnim kontaktom – ugrizima prilikom parenja i u tučnjavama. Izvrsna prevencija oboljevanja od leukemije je kastracija/sterilizacija mačaka prije postizanja spolne zrelosti.

3. Bjesnoće. Ovim cjepivom cijepite mace samo ako izlaze van,  a posebno ako živite na selu ili na rubnim dijelovima grada.

Napomena: prije cijepljenja mačku treba očistiti od crijevnih parazita. Bolesnu mačku, kao ni mačku koja je gravidna ili se tjera ne smije se cijepiti nikakvim cjepivima.

 

Sterilizacija/kastracija

vodic_lorasBudući da mačke danas više ne žive prirodnim životom baš kao ni ljudi, a s obzirom da smo se u prirodu već umiješali, za nju smo i odgovorni. Stoga, da bismo mačkama pružili miran, zdrav i dug život, dobro ih je sterilizirati/kastrirati. Time ćemo spriječiti nekontrolirano razmnožavanje životinja, spriječiti da potomci mačaka dođu u krive ruke ili lutaju, obolijevaju i stradavaju ali ćemo spriječiti i razne bolesti izazvane neprirodnim suzdržavanjem od parenja.

Zašto sterilizirati ženku?

Na našem području pod utjecajem relativno blage klime, mačke se počinju pariti čim je dan duži od 12 sati, uglavnom već u siječnju  i tako sve do jeseni. To se odnosi na mačke koje izlaze iz kuće, te ih vlasnici ne mogu spriječiti da se pare. Mačke nose otprilike dva mjeseca. Već dva do tri tjedna nakon što se omaci, mačka se počinje ponovo tjerati, pa mačke tijekom godine mogu imati i tri legla. Ako prosječno u svakom leglu omaci  tri do pet pa čak i šest mačića možemo lako izračunati da jedna nesterilizirana mačka donese i do 18 mačića godišnje. Ti isti mačići već sa 6 mjeseci postaju spolno zreli.

Ako mačka ne izlazi iz kuće, gdje je toplo i ima dovoljno svjetlosti i hrane, vrlo je vjerovatno da će se tjerati tokom čitave godine. Kako se takva mačka nema priliku spariti, najčešće ulazi iz tjeranja u tjeranje što će svakako izluditi ukućane svojim neprestanim mijaukanjem, podizanjem repa, valjanjem, trljanjem o predmete i sl. Tjeranje traje 7 do 10 dana, ali vrlo brzo, često i nakon nekoliko dana počinje novo tjeranje što ih vodi u nimfomaniju.

Često vlasnici pitaju da li je važno da mačka ima jedno leglo, ali ne postoji niti jedan zdravstveni razlog zbog kojeg bi bilo bolje da vaša mačka ima bar jedno leglo prije nego što se sterilizira.

Kod nesteriliziranih mačaka postoji rizik da u starijoj dobi dobiju tumore mliječnih žlijezda, od kojih su najčešći ( preko 90 %!) maligni adenokarcinomi. Naime, žlijezde posjeduju receptore za koje se vežu hormoni koji se luče u fazi tjeranja ( estrogen i progesteron), tako da sterilizacija mačke prije prvog tjeranja smanjuje rizik za razvoj tumora mliječnih žlijezdi za 40 do 60 posto.

Vrlo bitan razlog za sterililizaciju je ubijanje mačića, tj. nesuđeni mačići koji ni krivi ni završavaju u rijekama i jezerima, najlon-vrećicama u kontejnerima i kanalizacijama.

Oni koji imaju sreću da budu spašeni prije smrti, trebaju dobre domove. Kvalitetnih udomitelja je premalo i mačke je jako teško udomiti u dobre ruke. Kućna legla i to malo udomitelja kojih ima, oduzimaju onima koji su pronađeni napušteni.

 

Zašto kastrirati mužjaka?

kicUkoliko izlaze iz domova van, tuku se s drugim mačorima za ženke, neredovito jedu i ne vraćaju se doma po nekoliko dana ili dolaze doma s ožiljcima i ugriznim ranama, iscrpljeni i zaraženi s raznim bolestima pa i onim neizlječivim kao što je FIV (mačji AIDS) i FeLV (mačja leukemija). Kako bi se to izbjeglo preporuka je kastracija.

Vlasnike treba upozoriti da samim činom kastracije istovremeno ne prestaje spolni nagon već je potrebno i do tri mjeseca kako bi se spolni hormoni izlučili iz organizma. Preporuka je kastrirati u dobi od 8-12 mjeseci.

Neodgovorno je pustiti nekastriranog mačka da nesmetano luta izvan kuće jer rezultat njegovog izleta može biti novo leglo lutalica. U deset godina, od jednog legla, moglo bi nastati 40 milijuna mačaka! Evo kako: ženke se u prosjeku pare 10 godina, po dva legla godišnje. Ako u prosjeku preživi 2.8 mačića po leglu, nakon godine dana brojka preživjelih lutalica raste na 12, nakon dvije na 68, nakon osam godina to je 2 423 316 mačaka, a nakon deset godina preko 80 milijuna!

Ovaj kirurški zahvat vrši se rutinski u veterinarskim ambulantama i životinje već nekoliko dana nakon zahvata mogu voditi normalan život. Zahvat je najbolje napraviti prije prvog tjeranja ženke (oko 5-6 mjeseci) a kod muških mačića oko 8-12 mjeseci.

Nakon zahvata životinja ne mijenja narav niti karakter te zahvat nije ni na koji drugi način za nju štetan.

 

Uređivanje

idaMačka je vrlo uredna životinja i svakodnevno satima uređuje svoje krzno kako bi sa sebe skinula prljavštinu i nepoželjne mirise. Već sa tri tjedna starosti zakopava izmet pa je važno, ako je se drži u stanu, da uvijek ima čisti pijesak. U protivnom će vršiti nuždu na čišćim mjestima. Mačji toalet uvijek treba biti udaljen od njene hrane i na mirnom mjestu.

Mačke je potrebno četkati jednom tjedno, a posebno u proljeće i jesen kada je vrijeme linjanja. Dugodlake mačke potrebno je četkati češće. Učite mačke na četkanje od malena i nagrađujte ih poslasticama kada su mirne za vrijeme četkanja, kako biste im učinili iskustvo ugodnim, a ne nečim od čega treba bježati.

Mačkama se nokti mogu po potrebi podrezati (ako niste sigurni kako, obratite se svom veterinaru), no najbolja opcija je da mačka sama troši nokte grebući na grebalicu koju ste joj nabavili.

Mačke nije potrebno kupati jer one same brinu o čistoći svojeg krzna, osim ako se negdje jako uprljaju i ne mogu se same očistiti.

 

Prvi puta udomljavate macu?

Evo kratkog popisa što vam je sve potrebno:

1) Hrana i voda 

*napomena: nikako NEMOJTE DRŽATI HRANU i VODU za svoju macu UZ MAČJI WC, jer naravno ni vi ne jedete pored svog wc-a   🙂

Mačka treba jesti i piti, što znači da vam trebaju zdjelice. Izaberite teže staklene ili keramičke zdjelice. Plastične zdjelice se teže održavaju, a od nečistoća i bakterija koje se sakupljaju, mace mogu dobiti mačje akne. Redovito perite mačje zdjelice i pazite da uvijek ima svježu vodu. Nemojte štedjeti na hrani i kupite kvalitetniju hranu, jer razlika u cijeni i nije tako velika, a osim toga spriječiti ćete neke bolesti vašeg ljubimca.

2) WC, pijesak i higijena

Vaša maca mora ići na wc, za to je najbolji izbor plastična posuda (ne kartonska kutija sa najlonskom vrećicom, jer će maca to poderati kandžama). Na tržištu ima raznih wc-a za mačke (otvorenih i zatvorenih).  Ako se odlučite za otvoreni, možete kupiti i običnu plastičnu kadicu u nekom marketu. Koštat će vas manje nego wc za mačke i možete birati veličinu. Dok je mala maca, uzmite manji jer će vam biti lakše čistiti, a kasnije uzmite veći. Također preporučujem dublji wc kad maca malo poraste jer znaju izbacati pijesak van wc (tu pomaže i zatvoreni wc). Vodite računa o tome da jako mala maca ne može ući u jako duboki wc.

vodic_igoNa tržištu postoje razni pijesci za mačke kao i peleti (drvena piljevina prešana pod visokim tlakom). Neki se mogu direktno bacati u wc, kao i peleti, dok ćete ostale pijeske morati bacati zajedno sa ostalim otpadom (informirajte se u trgovini i pročitajte upute).

Vrlo  vjerojatno ćete imati i par promašaja pri kupnji punila za wc, ali ćete vrlo brzo naučiti što najbolje odgovara vama i vašoj maci (prijatelji sa macama vam također mogu dati par korisnih savjeta). Potrebna vam je još i lopatica, kojom ćete izvaditi prljavi dio pijeska (može se koristiti  i vrećica slično kao kad ljudi na cesti pokupe za svojim psećim ljubimcem).

WC perite barem jednom tjedno nekim blažim deterdžentom, a povremeno ga i možete dezinficirati. Bitno je da uvijek dobro isperete i osušite wc.

3) Ležaj

Maca će najčešće spavati s vama, ako ste tako dozvolili ili volite, ali joj je potreban i neki njen kutak. Nije loše staviti transporter i u njega neki ručnik premotan koji ćete češće prati, a osim što ima svoje mjesto za spavanje, maca se uči i na boravak u transporteru. Kad vidite gdje maca najviše voli ležati, tu također možete staviti dekicu, jastuk ili nešto slično.

4) Transporter

Maci je potreban transporter, možda ne odmah nakon što je stigla k vama, ali u dogledno vrijeme sigurno. Možda će ići kod veterinara, a možda ćete je voziti na vikendicu ili kod prijatelja na čuvanje.

Nemojte štediti i kupite kvalitetniji transporter, duže će vam trajati i kad ga operete izgledat će opet kao novi. Najbolji i najčvršći te najlakše periv je plastični transporter.

Prije puta u njega stavite jednokratnu pelenu-prostirku u slučaju da se dogodi nezgoda (ima ih kupiti u ljudskim ljekarnama na komad, za par kuna).

5) Igračke

Igračke možete kupiti, ali i napraviti sami. Samo dajte mašti na volji i promatrajte macu da znate što joj je zanimljivo (loptice- zgužvana aluminijska folija, špagice, papirići itd). Svakako preporučamo nabavku mahalice sa perjem i zveckave plišane miševe te igračke sa catnipom jer ih većina mačaka provjereno voli.

vodic_ilari6) Grebalica

Macama se kandže razlistavaju i troše, zato moraju imati grebalicu jer time skidaju taj vanjski dio noktiju. Grebalicu možete kupiti ili sami izraditi ili pak nabaviti iz prirode (npr. cjepanica).

Bitno je da odmah uzmete veću grebalicu – birajte onu na koju se odrasla mačka može propnuti na zadnje šape, potpuno ispružiti i grebati prednjima.

Najkvalitetnije grebalice su one od punog drveta.

Ako tražite grebalicu za svoju macu, zavirite ovdje.

7) Oprez!

OTROVNO BILJE-  obavezno obratite pozornost ako u svom domu imate kućno bilje da se informirate o tom cvijeću da li je i ako je u kojoj mjeri štetna ili smrtonosna za vašeg novog člana obitelji.

Link na otrovne kućne biljke

Cvijeće u teglama je macama posebno zabavno, vole se igrati lišćem ili čak obaviti nuždu ako je tegla veća. Naslažite teže kamenje na zemlju kako biste spriječili nepoželjna ponašanja.

… i još :

Zanima vas kako pravilno upoznati drugu macu sa vašom macom?

Više o tome čitajte ovdje