Nažalost u radu sa napuštenim macama često se susrećemo sa gljivičnim oboljenjima kod mačaka. Budući da vlada dosta predrasuda i krivih informacija o ovoj bolesti, donosimo vam tekst o mikrosporozi.

Mikrosporoza je gljivična bolest uzrokovana gljivicama Microsporum canis i Microsporum gypseum. Najčešće se javlja kod mačaka, a nešto rjeđe kod pasa.

Mikrosporoza je zoonoza, što znači da se bolest može prenijeti sa životinje na ljude.

Važno je znati da veliki broj zdravih mačaka mogu biti nositelji uzročnika u sporogenom obliku te mogu biti prijenosnici ove kožne bolesti.

Prenosi se direktnim kontaktom s bolesnom mačkom, ali i s nositeljom uzročnika. Uzročnik je izrazito otporan na nepovoljne vanjske utjecaje, može na predmetima i okolini preživjeti i više mjeseci, pa je moguće zaraziti se i preko kontaminiranih predmeta(npr.oprema za uređivanje životinje), namještaja ili okoliša. Bolest se češće javlja kod mladih životinja, lošeg imunološkog stanja, u lošim zoohigijenskim uvjetima i kod bolesnih.

Manifestira se jednom ili više alopecija odnosno bezdlačnih područja na tijelu životinje, koje mogu biti okruglog, ovalnog ili nepravilnog oblika. Alopecije mogu biti manje (promjera 1 cm), ali mogu zahvatiti i veće površine tijela. Na tim mjestima koža može biti intaktna, a može se javljati crvenilo, prhutanje kože ili krastice. Kod ljudi se na koži vide promjene u obliku krugova sa crvenim uzdignutim rubom, dok je unutrašnjost kruga normalne boje.

pravasapa_mikrospora

Dijagnoza

Ukoliko se sumnja na mikrosporozu, prvo se životinja, a naročito njena promijenjena mjesta pregledavaju Woodovom lampom u zamračenoj prostoriji. Woodova lampa producira ultraljubičaste zrake koje prolaze kroz kobaltno staklo pod kojim metaboliti M.canis floresciraju žuto-zelenom bojom. To nije 100% sigurna dijagnostika, odnosno ako promjene ne floresciraju, ne znači da životinja nema mikrosporozu.

Za sigurnu dijagnozu treba uzeti uzorke s promjenjenih mjesta na životinji i poslati ih u laboratorij da se nasade na kulturu. Potrebno je nekoliko dana do dva tjedna da uzročnik izraste na kulturi.

 

Liječenje mikrosporoze

Ukoliko se sumnja na mikrosporozu, potrebno je životinju odmah početi liječiti, radi spriječavanja širenja zaraze.

Ako se radi čak i o manjim, pojedinačnim promjenama na koži, preporuča se tretiranje cijele životinje kao i kad su promjene opsežne. Cijelu životinju potrebno je kupati antimikotičkim šamponima (oronazol) ili razrjeđenim emulzijama (Zoniton) najmanje 4 puta u razmacima od tri dana, a lokalne promjene se mogu svakodnevno tretirati i više puta antimikotičkim kremama, mastima, losionima i sl. (canesten, lamisil, plymicol). Također je potrebno dezinficirati predmete koje je mačka koristila, dekice na kojima je spavala i slično… prebrisati podove razrijeđenom otopinom domestosa i oprati posteljinu na 90 stupnjeva. Izlaganje mačaka suncu pospješuje rješavanje mikrosporoze.

 

Uspješno liječenje bolesti

Bolest se uspješno liječi i kod životinja i kod ljudi, i nije potrebno zbog mikrosporoze eutanazirati mačku kako to često čujemo u praksi da savjetuju liječnici svojim pacijentima odnosno vlasnicima naših pacijenata. Ako dirate bolesnu mačku ili mačku nositeljicu, dovoljno je da operete ruke  vodom i sapunom kako se ne bi zarazili.