Odluka o udomljenju mačića je uzbudljiv događaj, ali se ne bi trebala donjeti olako i na brzinu. Mačići zahtijevaju poveću količinu skrbi, koja se naravno, kompenzira ekstremnim zadovoljstvom dok ih promatramo kako rastu i razvijaju se.

Ponekad je bolje usvojiti dva mačića, ovisno o tome je li to vaša prva mačka ili dodatak mačjoj obitelji.

Pročitajte neke vrlo uvjerljive (ali i kreativne argumente) o tome zašto je bolje udomiti dva mačića umjesto jednog! 

 

1. Spasit ćete dva mala života, umjesto jednog. Ako je sezona mačića, jedno mače više će dobiti dom umjesto da odraste u odraslu mačku koja ima manje šanse za udomljenje. Također, ako se svi mačići „u ponudi“ udome odmah, to daje više šanse odraslim mačkama da nađu domove.

pravasapa_speedy-gonzales

2. Jedno mače može biti usamljeno. Ako ostavite mačića tokom dana samog, može postati usamljen ili mu može biti dosadno, a to pak može dovesti do lošeg ponašanja. Dvoje nikad neće biti usamljeni 🙂 Čak i ako nisu u krvnom srodstvu, dva mačića se brzo povežu i postanu prijatelji u roku nekoliko minuta i međusobno se utješe u njima nepoznatim ili njima strašnim situacijama.

pravasapa_amelie-perica

3. Želite udomiti drugu macu kao prijatelja svojoj maci? Jedan mačić ju može izluditi 😀

Iako možda zvuči kao nemoguće, ali starija mačka će bolje prihvatiti dva mačića nego jednog. Jedno mače će na mačku starosjedilicu gledati kao na vršnjaka za igru ili će ju izazivati i dosađivati joj što starijoj mački može biti stresno. Mače će pak za svoju zaigranost zaraditi puhanje i šamare 😀 Dva mačića će međusobno potrošiti energiju, pa će maca starosjedilica imati vremena za odmaranje.

pravasapa_pippin-spock

4. Dva mačića će učiti jedno od drugog.

Mačići uče kopiranjem. Ako jedno mače brzo nauči koristiti posudu za pijesak, vrlo je vjerojatno da će ga drugo kopirati. Također si pomažu s uređivanjem dlake; pranje poslije obroka će ubrzo postati ritual kojeg će dva mačića provoditi.

pravasapa_neo-edi

5. Pomažu si međusobno potrošiti energiju.

I najposvećeniji batler se ubrzo može umoriti sa energijom jednog mačića. Dvoje će se međusobno izmoriti, a ljudi pritom mogu uživati gledajući ih. Ponekad naravno dva mačića znače i „double trouble“; taman dok jednog spustite sa zavjesa, drugi već može biti gore 😉 

pravasapa_neo-hogar

6. Dva mačića iskazuju manje problema u ponašanju.

Primjećeno je da puno problema u ponašanju nestaje ako se mačiću dovede vršnjak za igru, jer ono što se često tumači kao loše ponašanje može samo biti znak dosade. Baš kao i kod ljudi, mačići nekada rade nered jer je i negativna pažnja bolja od toga da uopće ne obraćamo pažnju na njih.

pravasapa_harry-adam

7. Znatiželja prevlada izbirljivost u hrani.

Ako je jedno mače izbirljivo u hrani to se obično prevlada znatiželjom oko toga što drugo mače jede.

pravasapa_neo-gita

8. Dva mačića često postanu jastuk jedno drugome 🙂

Nekad se mačići toliko naigraju da se samo prevrnu tamo gdje jesu i zaspu. Najčešće je to jedno na drugome. Nema ništa slađe od dva mačića koji spavaju zajedno  

pravasapa_udomi-dva-macica

9. Dva mačića su dvostruko zabavna!

Ako usvojite dva mačića, možete izbaciti TV iz kuće jer sve što ćete gledati su njih dvoje kako se igraju, izvode ludorije i zajedno spavaju.  

pravasapa_udomi-mace

10. Mače će uvijek imati prijatelja za život.

Dva mačića koja odrastu skupa će biti životni prijatelji. Iako će se ponekad posvađati (koji prijatelji se ne svađaju?), uglavnom će vrijeme provoditi u međusobnom uređivanju, igranju i spavanju. Ako razmišljate o udomljavanju mačića, razmislite i o udomljavanju dva mačića – i mačiću i vama mačji prijatelj može obogatiti život. Troškovi nisu toliko veći, a zadovoljstvo se ne može mjeriti!

pravasapa_prijatelji