Budući da se ovo pitanje često povlači, odlučili smo razriješiti misterij.

Yorick Slavonski BrodNapuštenih mačića ima nažalost, u svim dijelovima Hrvatske, ne samo u Zagrebu. Sretni smo kada udomimo „svoju“ macu, ali smo jednako sretni kad neka druga maca sa ulice dobije dom. Ne vidimo smisao u tome da mace šaljemo u druge gradove, kad i tamo ima mačaka za udomiti/spasiti sa ulice.

Aktivnih volonterki s Prave šape ima pet. Mace u pravilu udomljavamo u Zagreb  jer samo na taj način možemo napraviti kvalitetnu provjeru uvjeta. To znači da prije udomljenja razgovaramo sa udomiteljem i nakon toga osobno macu dovezemo u njen novi dom kako bismo udomitelje i upoznali.

Budući  da mačaka na skrbi uvijek imamo troznamenkasti broj, a da nas je tako malo, teško nam je uskladiti obaveze oko maca, njihova udomljenja, lov slobodnoživućih mačaka, posjete veterinarima, fotografiranje, posjete čuvalicama da odnesemo hranu i potrepštine i sve ostalo, sa privatnim životom kojeg se još trudimo imati.

Posla je puno, nas je malo. Niti financijski niti vremenski ne stižemo udomljavati izvan grada u kojem se nalazi maca.

NovaGradiskaApeliramo na sve koji nam se javljaju za udomljenje maca da se raspitaju o udrugama koje su njima u blizini, o hranilištima u svojim gradovima. Ulice su pune mačaka, napuštenih, a pitomih i maznih i nažalost skotnih ženki koji će mačiće donjeti na ulici i od kojih većina neće imati šanse za opstanak.


Ponavljamo da je svako naše leglo sa ulice!
Svi naši mačići bili su u nekom grmu, pored puta, na smetlištu, u nekoj kutiji koju im je netko samilosno složio. Dok su bili na ulici, nitko ih nije primjetio 🙁

Neki udomitelji budu odbijeni, pa kasnije prigovaraju uvjetima koje tražimo za naše mace, uspoređujući posvajanje mačaka i djece. Osim što je neukusno, potpuno je nemoguće usporediti te dvije stvari.

Ulice su pune nezbrinutih mačaka, svih boja, veličina i oblika, pa ako sami spasite macu, onda ju možete pustiti da podleti pod auto, da ju rastrga pas, da padne sa balkona, da se muči koteći se, da dobije spolno prenosivu neizlječivu bolest, slobodno radite s njom što želite.

SladolediNaš odgovor na prigovore je jednostavan – ukoliko mi spasimo, izliječimo, hranimo, cijepimo, steriliziramo, brinemo, trudimo se i volimo te mace, onda je u redu da mi odlučujemo kome ćemo ih udomiti. Dužni smo to samima sebi, macama čije živote imamo u rukama i u krajnjoj liniji, donatorima koji nesebično odvajaju svoj novac kako bi pomogli macama u potrebi.

Svako udomljenje je jedna procjena, nekad dobra, nekad loša. Sve što možemo reći je da se trudimo.
Mi ćemo se i dalje truditi macama sa Prave šape naći ono što mi smatramo – dobrim domom.

Udomitelji koji niste iz gradova u kojima djelujemo – ne dajte se obeshrabriti u naumu da udomite macu sa ulice. Sigurno negdje u vašoj blizini ima maca koje trebaju pomoć.