Mačke su teritorijalne životinje te iako mnoge mirno žive u zajedničkom prostoru s drugim mačkama, dolazak nove mačke može poremetiti tu ravnotežu. Da biste osigurali najbolje uvjete za skladan suživot, najbolje je staru i novu mačku upoznati polako i postepeno.

 

1. „SIGURNA SOBA“ ZA NOVU MAČKU

Pripremite posebnu sobu za novu mačku. To može biti spavaća soba, kupaonica ili bilo koja druga soba koja ima vrata. Učinite sobu udobnom tako da u nju stavite mekani krevetić ili dekicu, mačji wc, igračke pa čak i penjalicu, ako je to moguće. Vaša nova mačka ovdje će provesti barem prvih nekoliko dana po dolasku u vaš dom. Provedite mnogo vremena s njom u ovoj sobi, ali i pratite znakove koje vam pokazuje.

pravasapa-kako-upoznati-macke

Kad dođu u novi dom, većina mačaka je isprva plaha te im treba vremena i mira da se prilagode. Mačka dolaskom u novi dom mijenja prostor, upoznaje nepoznate ljude, a tu je i upoznavanje s nepoznatom mačkom. Sve to izvor je stresa za prosječnu mačku i potrebno joj je vremena za prilagodbu.

 

2. RAZMJENA MIRISA

Mačke koje su s vama otprije, kao i vaša nova mačka, na vama će osjetiti miris jedne drugih. Povećajte razmjenu mirisa tako da stavite čarapu na ruku i njom mazeći protrljate vaše mačke starosjedilice te odnesete taj predmet u sigurnu sobu i njime protrljate novu mačku. Isto napravite i obrnutim redoslijedom, tako da prvo protrljate novu mačku pa zatim mačke starosjedilice. Razmjena mirisa pomaže im da se na njih naviknu.

 

3. PRVI POGLED NA DRUGU MAČKU

Kad osjetite da je novoj mački udobno u „sigurnoj sobi“, nakon dan-dva ili koliko je potrebno za njenu prilagodbu, odškrinite vrata – tek toliko da se nova mačka i mačke starosjedilice mogu vidjeti.
Još bolje je za početak pustiti mačke da se gledaju kroz staklena vrata.

pravasapa-upoznavanje-macaka

Mačke ponekad jedna drugu znaju dodirivati šapom kroz pukotinu od odškrinutih vrata. Uvijek pratite te interakcije te ih prekinite zatvaranjem vrata ako primijetite bilo kakvu nelagodu kod bilo koje od mačaka. Važno je da te interakcije prođu u pozitivnom tonu.

 

5. ZAMJENA MJESTA

Nakon što ste mačke inicijalno upoznali preko otškrinutih vrata, jedanput dnevno zamijenite prostorije u kojima se mačke nalaze. Na taj način nova mačka može istraživati ostatak kuće, a mačke starosjedilice mogu istraživati „sigurnu sobu“. To je najlakše učiniti ako vam netko pomogne, kako se mačke slučajno ne bi srele. Ako nemate koga da vam pomogne, učinite to u dva koraka. Stavite mačke starosjedilice u spavaću sobu, zatim iznesite novu mačku. Kad nova mačka više nije na vidiku, premjestite mačke starosjedilice u sigurnu sobu.

 

6. UBLAŽAVANJE STRESA IGROM

pravasapa-igra

Redovito igranje i s mačkama starosjedilicama i s novom mačkom u ovom je razdoblju iznimno važno. Mačkama igra predstavlja izazov te im pomaže da se riješe viška energije. Dobro je i da igra prethodi trenutku u kojem će se mačke konačno sresti, jer zajedničko igranje možete iskoristiti da biste ohrabrili i osnažili pozitivnu interakciju.

 

7. NADGLEDAJTE PRVE SUSRETE

pravasapa-prvi-susretKad mislite da su mačke spremne susresti se, obratite pažnju na nekoliko stvari. Primijetite li ikakve znakove agresije tijekom prvog susreta, prekinite interakciju i oprezno razdvojite mačke te se vratite na ranije stadije ovog procesa.

Mačke motivirajte zajedničkom igrom s mahalicom, laserom ili nekom drugom igračkom koju vole. Dajte im svakoj po poslasticu kada bez sukoba borave u istom prostoru. Važno je da druženje povezuju sa nečim ugodnim (hrana, igra).

 

8. POLAKO I SIGURNO

Za uspješno upoznavanje mačaka najvažnije je ići polako. Ako u bilo kojem stadiju ovog procesa dođe do neuspjeha, vratite se korak unatrag i usporite.

 

9. SUŽIVOT

pravasapa-suzivot

Nakon što se mačke sprijatelje, počnu igrati i mogu boraviti u istom prostoru bez previše sukoba, uspostavite pravila i rutinu.
Svaka mačka mora imati svoje zdjelice za hranu, a idealno bi bilo i da svaka ima svoj wc. Neke mačke mogu obavljati nuždu u isti, no neke mogu i protestirati obavljanjem nužde van wc-a, stoga je bolje imati dva.

 

10. NAPOMENA

Neka ponašanja vaše mačke ili nove mačke vam se možda neće svidjeti, ali normalno je i očekivano da mačke pušu i frkću jedna na drugu!

pravasapa-mackeNe kažnjavajte ih niti vičite na njih ako to rade. Mačke se moraju same dogovoriti oko hijerarhije u zajedničkom kućanstvu. Ono što se ne smije tolerirati su tučnjave. U slučaju tučnjave, mačke razdvojite, vratite se korak unatrag i usporite proces upoznavanja.

 

11. STRPLJEN SPAŠEN.

pravasapa-drustvoUpoznavanje mačaka može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, pri čemu je najvažnije imati strpljenja. Ne vraćajte mačku jer se ne slaže s vašom mačkom nakon par dana.

Dajte im vremena.

Mačke vole imati društvo svoje vrste. Nikad nisu usamljeni, lakše potroše energiju u međusobnoj igri i vrlo često stvaraju neraskidiva prijateljstva. Gledati mace kako se vole, spavaju zajedno, međusobno se uređuju i uživaju u igri – neprocjenjivo!