Svaka maca bez doma treba dom. No, jesu li neke vrijednije od drugih?

Nesterilizirane vlasničke mačke tjeraju se i pare, baš kao i ulične.

Vlasnici uglavnom ne preuzimaju odgovornost za njihovo potomstvo, pa se mačića rješavaju na užasne načine, ne shvaćajući da je rješenje njihovog problema u samo par stotina kuna i rutinskom veterinarskom zahvatu.
Drugi pak puštaju da mačići porastu, a onda ih poklanjaju, preko oglasnika ili usmenom predajom. Iako nisu ubili ili bacili mačiće na ulicu, njihova neodgovornost nije ništa manja: svako mače koje su nekome poklonili, oduzelo je potencijalni dom mačiću koji su volonteri spasili s ceste – mačiću kojeg je netko prethodno napustio ili je okot ulične mačke koja nema vlasnika. Takvi vlasnici obično poklanjaju mačiće bez ikakvih pitanja ili kriterija, prvome tko se javi, samo da ih “se riješe”, ne razmišljajući u kakvim uvjetima će oni živjeti. Ne zanima ih je li njihov budući dom u dvorištu, šupi ili kući; hoće li živjeti odmah pored ceste, hoće li imati veterinarsku skrb i biti kastrirani… Uglavnom takvi mačići masovno pogibaju pod automobilima, umiru od bolesti, ili ako imaju “sreće”, požive dovoljno da se nastave razmnožavati stvarajući pritom nove mačiće koji će biti ubijeni, bačeni ili koji će oduzeti domove uličnima.
Ne zaboravimo nekastrirane vlasničke mačore koji lutaju, pare ulične mačke i osim što se izlažu spolno prenosivim i neizliječivim bolestima, doprinose povećanju populacije nezbrinutih uličnih mačaka.

 

Vlasnici mačaka!

yukiMolimo vas u ime svih onih koji će se okotiti na ulici ili će biti bačeni u smeće: sterilizirajte svoje mačke! Time direktno doprinosite spašavanju uličnih mačića jer ostaje više udomitelja za njih.
Ukoliko pak mačku niste na vrijeme sterilizirali i dobila je mačiće: odgovorno ih udomljujte! U dobre domove, gdje će imati adekvatnu veterinarsku skrb i najvažnije: biti kastrirani po spolnoj zrelosti. Mamu mačku sterilizirajte čim mačići navrše 2 mjeseca.
Pomislite na tisuće onih koji nemaju priliku biti spašeni i koji će umrijeti na ulicama, jer nema dovoljno domova za sve…

 

Udomitelji!

scarletUdomljujte mačke spašene s ulica. Time direktno spašavate dva života: život mačke koju ste udomili i život sljedeće ulične mačke koja dolazi na njeno mjesto na skrb udruge ili pojedinca. Udomljavanjem mačića iz nečijeg kućnog legla podržavate zabludu prema kojoj je “mačiće lagano udomiti (posebno ako su atraktivni) te stoga nema potrebe za sterilizacijom mačke”.
Ukoliko želite mače određene pasmine, a nema ga u ponudi za udomljenje, preklinjemo vas: ne kupujte ga od sumnjivaca preko oglasnika za parsto kuna. Radi se o štancerima koji drže mačke u tipu neke pasmine ili mješane mačke koje neprestano pare i muče sa nekoliko legala godišnje kako bi zaradili. Kupnjom čistokrvnih mačaka bez papira potičete patnju mačaka koje su u rukama takvih spodoba, kao i mačića koji su često slabi, puni parazita, bolesni, nesocijalizirani i odrastaju u neadekvatnim uvjetima.
Ukoliko želite određenu pasminu mačke, kupite ju od provjerenog i registriranog uzgajivača: takva mačka mora imati rodovnicu, knjižicu sa cjepivima i u novi dom ne ide prije 3 mjeseca starosti.

 

Zaključno

Da, svaka mačka treba dom. I one spašene s ulica, i one iz kućnih legala i one naštancane i one rasne. Međutim, imajte na umu da vaši odabiri direktno utječu na tržište te omjer ponude i potražnje. Ukoliko postane teško prodati naštancane mačiće, bit će manje štancera; ukoliko se više ljudi odluči udomiti spašenu macu, a ne onu iz kućnog legla, bit će manje nesteriliziranih vlasničkih mačaka.

 

Svojim odabirima doista možete mijenjati stvari, stoga birajte pametno…