gledaj srcem-plaha_eliza

Ok, plaha sam. Svejedno znam voljeti.

 

Zašto su neke mačke plahe?

Neke mačke se nisu socijalizirale s ljudima u ranoj dobi jer su bile na ulici. Neke mačke su doživjele neki stres ili traumu. Neke mačke su žrtve napada drugih životinja. Neke mačke su zlostavljali ljudi.

 

Kako pomoći plahoj mački da se opusti?

gledaj srcem-plaha_arianaOsigurajte joj mjesto na kojem će se osjećati sigurno – u početku to će biti jedna manja prostorija. Dajte joj vremena da istraži novi prostor.
Pokažite joj da joj želite dobro: cilj je da s vama poveže pozitivne stvari: hranu, maženje i igru. Ne ostavljajte joj pune zdjelice hrane cijeli dan, već hranjenje podijelite u obroke i sjedite u blizini dok jede.
Potičite je da uzima hranu iz vaše ruke. Neka poslastice budu jako sitne i jako fine 🙂 . Nakon što maca počne prilaziti na hranu, polako i sigurno je možete pomaziti po njuškici, ispod vrata ili oko lica.

Sljedeći korak je IGRA! Izaberite pernate mahalice, miševe koji zveckaju, igračke s catnipom. Pokažite maci da je sigurno igrati se s vama i da može izaći iz svog skrovišta. Izbjegavajte buku i nagle pokrete.

Budite strpljivi. Plahe mačke su posebna bića, treba im vremena, no veza koju stvore sa svojim čovjekom čvrsta je i neraskidiva. Takve mačke su izrazito privržene i iako nikad neće voljeti druge ljude, svog čovjeka će obožavati.